Korana, moral ve ekonomi…

Bütün uyarılara rağmen toplum önce aldırış etmedi ve Evde Kal çağrılarını pek önemsemedi. Sonra vaka ve ölüm sayıları arttıkça korkular da başladı. Hele can çekişerek yaşanan ölüm hikayeleri ürkütücü şehir efsanelerine dönüşünce korku büyüdü. Bugün evde kalma oranımız yükseldiyse bu kurallara uyma bilinci ve sorumluluğundan değil maalesef korkudan oldu. Sürecin ne kadar süreceğini kimse bilmiyor. Ama herkes PİK’i yani vaka ve ölüm oranları en tepeye çıkmasını bekliyor. Çünkü ondan sonra aşağı doğru iniş başlayacak, bütün umutlar oraya kilitlendi. Ya bu süre çok uzarsa… Çünkü Nisan, Mayıs hatta Haziran sonu diyenler var. Her durumda işimizin çok zor olacağı belli…

Allah Korusun, kapasiteler dolar da süreç bizi hastanelerde genç yaşlı tercihi yapılan bir aşamaya getirirse o çok vahim olur. Bu pek dillendirilmiyor ama devletin de yetkililerin de durumu fark eden vatandaşların da en korktuğu aşama o. Bilim Kurulu öneriyor Sağlık Bakanlığı da bu gerçeği dikkate alarak tedbirlerini alıyor. Bu konudaki gidişat hem ülke genelinde hem de kentimiz de şu ana kadar öyle bir aşamaya doğru gittiğimizi göstermiyor. Bu elbette kişisel ve toplumsal olarak izolasyon kurallarına ne kadar uyup, uymadığımızla yakından ilgili. O aşamaya inşallah gelmeyiz diyelim ve şimdilerde yavaş yavaş yaşamaya başladığımız öteki korkuya geri dönelim…

Yaşadığımız Koronavirüs korkusunun üzerine ekonomik sıkıntılar ve moral bozukluğu binerse işte o zaman da başka büyük bir sorunla karşı karşı geliriz. Yani insanlar contaları yakma aşamasına gelmemeli. O nedenle devlet ve yerel yönetimler ellerinden gelen her şeyi böylesi bir gelişmeyi hesaba katarak yapmalı. Evde kalış süresi uzadıkça zaten insanların psikolojisi bozuluyor bunun üzerine günlük masrafları karşılayamama ve geleceğinden endişe duymaya başladığında hepten allak bulak olacaklardır.

Kentimizde Büyükşehir pek çok şeye öncülük yapıyor. Muhtaçlara 95 bin paket gıda ile 25 bin paket hijyen desteği, evsizlere barınma, 65 yaş üstü yalnız yaşayanlara sağlık ve bakım desteği gibi pek çok şeyi üstlenmiş durumda. İzmit Belediyesi de iyi işler yapıyor. Yardıma muhtaç herkese ulaşmaya çalışıyor. Maske üretiyor, gıda yardımı yapıyor.

Ayrıca belediyeler evlerde kalanlar için online sağlık ve psikolojik destek hatları kurdular. Müzik yayını ve tiyatro gösterimlerini yine aynı yöntemle sürdürüyorlar. Yeterli mi elbette değil ama daha başka desteklerin de geleceğini tahmin ediyorum. Devlet de bazı adımlar atıyor ama hala yetersiz, herkesi memnun eden düzeyde değil. Bunların da kısa zamanda topluma moral verir bir hale gelmesi gerekiyor. Yoksa ileriki günler Korona korkusunun üzerine ekonomik ve psikolojik korkular binecek…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.