Muharrem İnce ve CHP’lilerde son hava…

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce’yi açıklamasından sonra, parti kadroları adeta bir “Oh” çekip, moral kazanmış ve kendine gelmişti. Bu durum, o zamana kadar izlenen politikaların ürünü olarak Abdullah Gül, Abdül Latif Şener ve Meral Akşener gibi sağ kesimi temsil eden adayların hep öne çıkmış olmasından ileri geliyordu. İnce’nin adaylığı böyle çok olumsuz bir psikolojiyi CHP’lilerin üzerinden kaldırmıştı. Ancak son birkaç gündür sokaklarda karşılaştığım partililerde ilk günkü heyecanın azaldığını ve başka arayışlara yönelme eğiliminde olduklarını görmeye başladım. İnce’nin CHP’ye getirdiği moral artmıyor. En azından heyecanda bir duraklama var.

Kafalardaki sorular…

İYİ Parti’ye 15 milletvekili vererek bu partinin seçime girebilmesi konusundaki riskleri ortadan kaldırmak isteyen CHP’de şimdilerde başka fedakarlıkların hesapları yapılıyor. Bir anlamda CHP, oyun kuran ana muhalefet partisi konumundan çıkıp, diğer partilere yardımcı olan paylaşımcı parti işlevine doğru yol alıyor. Şimdi de bunun işaretlerini aktarmak istiyorum.

2 partiye oy kayacak…

CHP’den hem İYİ Parti’ye hem de HDP’ye oy kayması olacağının işaretleri çıkmaya başladı. İYİ Parti lideri Akşener’e Cumhurbaşkanı adayı olarak ikinci tura kalsın diye, HDP’ye ise barajın altında kalmasın diye CHP’den oy kayması olacak. Hatta İnce’yi beğenmeyip Selahattin Demirtaş’a oy verecek CHP’lilerin sayısı da yabana atılmamalı.

Akşener’e gidecek oylar…

CHP’nin tabanından yüzde  4-5 civarında bir oyun Akşener’e gittiği(anketlere göre) biliniyordu. Bu gidiş İnce’nin adayı ile durmuş ama henüz geri dönüşe geçmemişti. Akşener’e oy vereceğini söyleyen CHP’lilerin kafasındaki senaryo şöyle: “Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan ile ancak bir sağcı aday yarışabilir. Bizim adayımız ikinci tura kalırsa, Erdoğan sağ –sol kutuplaşması yaratarak seçimi kazanabilir. O nedenle Erdoğan ile Akşener’in yarışması gerekir. Seçimi ancak böyle kazanılabiliriz”

HDP’ye gidecek oylar…

CHP’nin bir kesimi HDP’nin kilit parti olduğunu söyleyerek, bu partinin meclise mutlaka girmesi gerektiğine inanmış vaziyette. Diyorlar ki; “HDP baraj altı kalırsa 50’den fazla milletvekili doğrudan iktidar partisine geçer ve bu da bizim meclisteki iddiamızı zayıflatır. O nedenle HDP’ye oy vererek barajı geçmesini sağlamamız gerekir” Bu düşünce içinde bulunanların sayısal rakamının yüzde 2 ile 4 arasındaki bir oranda olduğu tahmin ediliyor. Böyle düşünenler yalnız mecliste HDP’ye o verecek gibi durmuyor. CHP’nin biraz daha solunda bulunan bu kesimin içinde İnce’yi “sağcı aday” gibi görüp, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’a oy verecekler de yer alıyor. Bunların oranı ise meclis için oy vereceklerin yarısı kadar olarak öngörülüyor.

Sonuç:

CHP’nin milletvekili adayları pazartesi günü sıralanacak. Her zaman olduğu gibi sıralamadan memnun olmayanlar çıkacak. Bunların ikna edilmesi en az 3-5 gün sürer.Ondan sonra CHP genel merkezi, il ve ilçe örgütleri ile milletvekili adayları kenetlenip Cumhurbaşkanı adayı İnce’yi sahiplenmezlerse, İYİ Parti ve HDP’ye gidecek oyları durduramazlar.

Cengiz Topel Havaalanı

bu kentin ayıbı…

Cengiz Topel Havaalanı’nın içinde bulunduğu durumu şehrimizin dolayısıyla hepimizin bir ayıbı olarak görüyorum. Elbette bu ayıptaki en büyük pay ilimizin iktidar milletvekillerine ait bulunuyor. Cengiz Topel’in kaç kez açılıp, kapandığını artık hatırlamıyorum. Bu sırada verilen sözlerin, yapılan vaatlerin sayısını da unuttum.

Bu konuya ele almama vesile olan Adem Turgut(Demokrat Kocaeli Gazetesi) oldu. Geçenlerde köşesine taşıdığı önemli bir konuyu, daha sonra gazeteler haber yapmıştı. THY, şehrimizde bazı semtlerdeki billboardlarda Sabiha Gökçen Havaalanı’nın reklamını yapıyordu. Önceki akşam İzmit Yürüyüş Yolu üzerinde bunlardan bazılarını görünce hakikaten bir tuhaf oldum. Adem Turgut yazdı, gazeteler haberini yaptı ama THY bu afişleri kaldırmak yerine çoğaltmayı tercih etmesi bana açıkçası çok koydu. Gidip Sakarya’da, Bilecik’te veya Bolu’da bu reklamları yapsa bir diyeceğim yok. Ama gözümüzün içine sokarcasına, Cengiz Topel’e nazire yaparcasına Sabiha Gökçen’in “Hemen yanı başınızda” denilerek tanıtımının yapılmasını hakikaten bu şehre yapılan bir ayıp olarak gördüm. Biz bunu hak ettik mi? Hiç hak etmiyoruz. Bunun sorumlusu da iktidarın ilimiz milletvekilleri. Büyükşehir’i katmıyorum, çünkü o üzerine düşenden fazlasını yaptı. Gerekli olan çok pahalı cihazları aldı, tepeleri tıraşladı, pistin boyunu uzattı. Yani en az 10 milyon lira yatırım yaptı. Bu havaalanından yalnız Trabzon’a değil, ülkemizin pek çok yerine uçuş yapılabilmeli. Bunun için de gerekirse devlet bir müddet sübvansiyon sağlamalıdır. Sonra şehrin STK’ları ve hemşeri dernekleri organize edilerek bu ayıptan bütün kentimiz kurtarılmalıdır. Yeni milletvekillerinin listesi Pazartesi günü belli olacak. Eskilerden kimler seçilecek sıralara konur, yeni kimler girer bilemiyorum. Ancak bu sorun önümüzdeki dönemde de kentimizin birincil sorunu olmaya devam edecek görünüyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

izmitli - KALEMİNİZE SAĞLIK. CENGİZ TOPEL KONUSUNDA BU ŞEHİR TARİHİNDE HİÇ BU KADAR ACİZ DURUMA DÜŞMEDİ. YAZIK. İZMİT SAHİPSİZKALEMİNİZE SAĞLIK. CENGİZ TOPEL KONUSUNDA BU ŞEHİR TARİHİNDE HİÇ BU KADAR ACİZ DURUMA DÜŞMEDİ. YAZIK. İZMİT SAHİPSİZ

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 17:45