Partilerin geçen haftaki fotoğrafı…

31 Mart’a AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhurbloğu ile CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet bloğuyla gidiliyor. Ancak her şey netleşmedi. İlimizde birinci blokun sadece meclis listeleri kaldı. İkinci blok ise daha ilçe başkan adayları konusunu bitiremedi. O nedenle partiler rahat değil.

AK Parti’de toparlanma gayretleri...

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 Ocak’ta gelip adayları açıkladığı gün, AK Parti’de büyük bir kırılma yaşandı. Büyükşehir dahil 13 Belediye Başkanı’ndan 12’si değişmişti. Bu oran beklenen ve tahmin edilenlerin çok fazla üzerindeydi. O nedenle, toplantıda salon yarı yarıya boş, coşku zayıf ve organizasyon kötüydü. Yani bir tür şok yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı’na rağmen salondaki fotoğraf çok bozuktu. AK Parti işte bu görüntüyü düzeltmek için hemen kolları sıvadı. İlçe SKM’ler hemen oluşturuldu, başkan adayları mevcut başkanlara giderek nezaket ziyaretleri yaptı, birlikte toplantılar düzenlediler.

AK Parti yaşadığı şoktan çıkıp, henüz tam olarak toparlanamadı ama bu yönde adımlar atmaya başladı. Bundan sonra üç önemli aşama ile karşı karşıya. Bir: Yeni adayların ortaya koyacağı performans. İki: 31 Mart’a kadar görevde olacak başkanların onlara vereceği destek. Üç: Meclis listelerinde yaşanacak sıkıntılar. AK Parti, bundan sonra işte bu üç denklemi çözmeye çalışacak.

MHP meclise odaklanıyor…

İlimizde bütün partilerin iç dünyasında müthiş bir fırtına yaşanıyor. Bundan şüphesiz MHP’de belli ölçülerde etkileniyor. Cumhur İttifakı’nın gereği olarak 12 ilçeden en az birinin kendilerine verileceği yönünde MHP’de bir beklenti oluşmuştu, ancak bu gerçekleşmedi. MHP bunu fazla sorun etmemiş göründü. İl Başkanı Aydın Ünlü hedeflerini AK Parti’nin adaylarını destekleyerek 13-0’ın gerçekleşmesi olduğunu açıkladı. Bunun yanı sıra Ünlü meclis üyeliği için hazırlık yaptıklarını ifade etti. Yani MHP’nin gücünü mecliste göstermek isteyecek.

İYİ Parti Büyükşehir adayı…

Millet İttifakı adına Büyükşehir adayını göstermek işi İYİ Parti’ye kalmıştı. Önce İl Başkanı Şanbaz Yıldız açıkladı, daha sonra Akşener grup toplatışında elini kaldırarak “Adayımız Serdar Kaman” dedi. Böylece Cumhur İttifakı’nın adayı olan Tahir Büyükakın ile yarışacak Millet İttifakı’nın adayı belli oldu.

Millet İttifakı’nın içinde Körfez ilçeden kaynaklanan sorun geçen hafta aşılamadı. CHP’nin ve İYİ Parti’nin bu ilçede açıkladıkları birer adayları bulunuyor. Burada orta yolun nasıl bulunacağını kimse bilmiyor. Kimileri sorun çıkar ve çözülemez ve bütün il genelinde ittifak çöker diyor. Kimileri ise Körfez ilçedeki sorun mutlaka çözülür ve il genelinde ittifak kaldığı yerden devam eder görüşünde. Bu durumun hafta içinde netleşmesi bekleniyor.

CHP ilçelerde mesafe aldı...

Millet İttifakı ilimizin bütün ilçelerinde tam olarak anlaşma ile sonuçlanmış halde değil. Hafta sonuna kadar bir netleşme bekleniyor. Bu gerçeği bir kenara yazıp CHP’ye bakalım. Büyükşehir’i İYİ Parti’ye veren CHP, adaylarını erken açıkladığı bazı ilçelerde mesafe almaya başladı. Gölcük’te İsmet İşeri, Derince’de Sertif Gökçe ve Darıca’da Yakup Törk şu ana kadar çok önemli mesafeler almış durumda. Keza Karamürsel’de (Millet İttifakı’ndaki belirsizliğine rağmen) Ahmet Çalık’ta çok önemli ilerlemeler var. Ancak her şey Körfez ilçeye kilitli ve burada konu restleşmeye kadar vardı. CHP Bozkurt Uslu da, İYİ Parti de Salih Şirin de ısrar ediyor.

HDP sessizliğini koruyor…

Cumhur ve Millet İttifakı’nın dışladığı HDP geçen hafta da sessizliğin korudu. HDP içinde, “CHP’nin bazı adaylarına destek verelim” diyenler ile “her yerde kendi adayımızı çıkaralım” iddiasını savunanlar arasındaki tartışma sürüyor.Bu konuda bir karara henüz varılamadı. HDP ilimizde 80 binin üzerinde oya sahip bulunuyor. İzmit, Derince, Dilovası ve Darıca gibi ilçelerde ise potansiyeli fazla.

Saadet Partisi…

Millet İttifakı’nın dışında kalmış bir parti. Ancak bazı yerlerde bu ittifaktan SP’ye jest olacak gibi görünüyor. SP kurulduğu günden bu yana en sıkıntılı günlerinden geçiyor. SP’nin yöneticileri tıkanmış durumdalar ve artık partiyi ileri taşıyamıyorlar. Başiskele’de Zafer Mutlu, Dilovası’nda Ercan Dalkılıç  SP’ye rağmen iş yapabilecek kapasite deki aday konumundalar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.