Vali Aksoy ve kadın sağlığı projesi…

Kadın cinayetleri Türkiye’nin her yanında olduğu gibi şehrimizde de durmak bilmiyordu. Geçen hafta içinde İZGAZ’da sıra beklerken eski eşin gerçekleştirdiği kadın cinayetinin hemen ardından gelen bu haber iç açıcıydı en azından hepimiz için moral vericiydi. O nedenle önemsedim ve biraz üzerinde durmak istiyorum.

Vali Hüseyin Aksoy “Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’nde” görev alan personele başarı belgesi verdi. Bu Düzenlenen törende Aksoy’un ortaya koyduğu rakamlar, projenin başarıya ulaştığını gösteriyordu. Bu rakamlara geçmeden önce kısaca projenin nasıl hayata geçtiğinden söz etmek istiyorum.

Önce projeyi yürüten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ve personelinin hakkını teslim etmemiz gerekir. Sonra önemli bir parantez açmamız gerekecek. Çünkü projenin kahramanı aslında Vali Beyin eşi Hülya Aksoy Hanımefendi. Proje Bayan Aksoy’un koordinesinde iki yılda bu seviyeye geldi. Bu çalışmayı büyük bir özveriyle ve çok disiplinli bir biçimde yürüttü. Hatta bu çalışma sırasında çok ağır bir trafik kazası da geçirdi. Aylarca fizik tedavisi görmek zorunda kaldı.

23 Ekim’de 2017’de başlayan projede bugüne kadar 15 – 69 yaş aralığında 644. 812 kadına eğitim verilmiş. 678 bin 868 kadının tamamına ulaşana kadar tüm ilçelerde eş zamanlı olarak eğitimlere devam edilecekmiş. Yani projenin tamamlanmasına az kalmış.

Vali Aksoy;

“Kadın Sağlığı Eğitim projemizin ilk koordinatörlüğünü yapan eşim Hülya Aksoy’a teşekkür ederim. Hedefimizin yüzde 95’ni ulaştık. Kadın neredeyse oraya giden ve orada çalışma yapan tüm sağlık personeline teşekkür ederim. Kadınların en çok karşı karşıya kaldıkları meme kanseri hakkında kadınlarımıza bilgi paylaşımı yaptık. Erken teşhis ve kendi kendine muayeneden bahsettik. Ayrıca rahim ağzı kanseri ve kolan kanserini anlattık. 15 kadında kanser vakası tespit edildi”

Yalçın Kuşkan’ın

anne acısı...

CHP eski il başkanı Yalçın Kuşkan ile İKM eski başkanlarından Kemal Kuşkan’ın anneleri 88 yaşındaki Hanife anayı önceki gün İzmit Fevziye Cami’nden ikindi namazının ardından ebediyete yolcu ettik. Cenazeler artık eski arkadaşlarımızla buluşma adresimiz olmaya başladı. Aylardır hatta yıllardır görmediğimiz dostlarımızla cenazelerde bir araya geliyoruz. Cenaze namazına kadar olan bekleme sırasında, eskiden daha çok kent ve ülke meselelerini konuşurduk. Yaşlar ilerlediği için şimdilerde artık hal hatır faslından hemen sonra sohbete sağlık üzerinden başlıyoruz. Bir arkadaşımız dedi ki “Postacı artık 60-70’li yaşlar aralığında bulunan bizlerin arasında dolaşıyor” Bu sözü ilk kez duyuyordum, ama hiç birimiz yadırgamadık.

Kemal geçmişte İKM Başkanlığı yaptığı için İzmit esnafı cenazeye gelip acıyı paylaştı. Ağabey Yalçın ise uzun yıllar aktif politikanın içinde bulunduğu için CHP’nin İzmit’te politika yapan kadrolarının dörtte üçü cenazedeydi. Diyebilirim ki, CHP’lilerin son yıllarda en fazla katılım gösterdiği bir cenaze töreni oldu. Bizim İzmitli 78 kuşağı da Yalçın’ı yalnız bırakmadı. Hepimiz İzmit Lisesi’nden, Salon Sami’den, İstanbul’daki Kocaeli Yurdu’ndan, Kocaelispor sevdasından başlayıp bu günlere kadar gelen 40-50 yıllık arkadaşlarız. Bizim 78 kuşağının çok büyük bir bölümü de gençlik yıllarını sol siyasi iklim altında geçirmiş ve CHP’de siyaset yapmıştı. Başta 12 Eylül 1980 darbesi olmak üzere bütün darbeleri gördüğü için de bu kuşağa dahil herkes değişen oranlarda önemli bedeller ödedi. Türkiye’nin bağımsızlık idealine tutkusu nedeniyle çok fazla zahmet çekmiş dolayısıyla en yorgun kuşağı. Arkadaşlarımızla hem hasret giderdik hem de çıplak gözle birbirimizin son sağlık durumunu öğrenme imkanımız oldu.

Görüşüp, sohbet ettiğim arkadaşların isimlerini anacağım. Ancak, görüşmemize rağmen isimlerini hatırlayamadıklarım ve hiç görüşemediklerimden peşinen özür diliyorum...

Haydar Akar, Cengiz Sarıbay, Hakan Çakar, Alparslan Seymen, Sefa Sirmen, Rafet Yıldızlı, Murat Güven, Zeynel Başlak, Hüseyin Erol, İsmail Kalkandelen, Necmi Bulut, Adnan Çetin, Can Gürgün, Hüseyin Acurman, Harun Yıldızlı, Hasan Akar, Bilge Dehman, Didem Turan, Kadir Hallaç, Mustafa Küpçü, Emin Oktay, Hasan Çelik, Mahir Dönmez, Nadir Birok, Tuncay Aşkın, Hasan Onay, Feridun Adıyaman, Tuğman Kayalı, Cevdet Şahin, Sertif Gökçe, Fahri Örengül, Selman Yıldırım, Fuat Biçici, Cemil Çetin, Yalçın Arslan, Yılmaz Arslan, Yetkin Kunter, Tamer Solakoğlu, İbrahim Çizer, Recep Sucu, Mehmet Balaban, Mustafa Kolaylı, Lütfü Bodur, Cevat Ekşi ve İbrahim Altınoğlu...

Merhum Hanife anaya Allah’tan rahmet diliyor, başta çocukları Yalçın, Kemal ve Ayşe Kuşkan olmak üzere geride kalan bütün yakınlarına başsağlığı diliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sadun Çetin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.