Sanayinin ortasında Ageva bitkisi

Gebze’de bulunan Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir firmanın bahçesinde UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan, ‘yüzyılın bitkisi’ olarak adlandırılan ve ömründe sadece bir defa çiçek açan Agave bitkisi görüldü

Sanayinin ortasında Ageva bitkisi
Haber albümü için resme tıklayın

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nce (UNESCO) dünya mirası listesine alınan Ageva bitkisi Gebze Organize Sanayi Bölgesindeki bir firmanın bahçesinde görüntülendi. 60 ile 100 yıl arasında yaşayan ve ömürleri boyunca bir kez çiçek açan, çiçek açtıktan sonra da kuruyan Agave bitkisi 10 metrelik çiçek açtı. Sanayi bölgesine dikilen ve tesadüfen değerli bir bitki olduğu öğrenildikten sonra özenle bakılan dev bitkinin çiçek açması sanayi bölgesindeki çalışanları da mutlu etti. Bölgede çalışan işçiler, ömründe bir kez çiçek açan bitkiyi görmek için alana geliyor.

'TESADÜFEN DEĞERLİ BİR BİTKİ OLDUĞUNU ÖĞRENDİK'

Bitkinin 20 yıl önce dikildiğini söyleyen firmanın İletişim Yöneticisi Alper Balibeyoğlu, “Söz konusu bitkiyi çalışma arkadaşlarımız geçen ay fark etmişler. Yaklaşık 20 yıl önce dikildiği düşünülüyor. Ancak ilk kez bir ay önce uzamaya başladığını çalışma arkadaşlarımız fark etmiş. 10 gün kadar önce de çiçeklerini açmaya başladı. Bizde tesadüfen internette gördük. Aslında çok değerli, ömründe bir defa çiçek açan ve 100 yıl yaşayan bir bitki. Güney Amerika bölgesinde yetişiyor. Konuyu hemen Kocaeli Üniversitesi’nden öğretim görevlisi kişilerle paylaşarak teyidini altık. Koruma altına alınabilecek değerli bir bitki olduğunu öğrendik. Bunun için neler yapılması gerekiyorsa önümüzdeki günlerde bizde süreci başlatacağız” dedi.

'ÇİÇEK AÇMASI BİZE NASİP OLDU'

Firmada çalışan Turan Tekirtaş ise, “13 yıldır burada çalışıyorum. Bahçıvan arkadaşlar bakıyordu sordum. Bu ağaç 100 yılda bir çiçek açıyormuş. Bu ağaçta bize nasip olmuş” ifadelerini kullandı.

BİTKİNİN ANA VATANI MEKSİKA

Ana vatanının Meksika olduğu bilinen çiçeğin özellikle tekstil elyafı yapımında kullanıldığı öğrenilirken, bitkinin yapraklarının sağlam halat yapımında kullanıldığı, gövdesindeki sudan ise meskal adı verilen bir içecek yapıldığı belirtiliyor. Agave bitkisinden elde edilen bir tür şurubun ise özellikle şeker hastalarında tatlandırıcı olarak kullanıldığı ve daha sağlıklı beslenmeye sebep olduğu biliniyor.

‘Yüzyılın bitkisi’ olarak adlandırılan ve ömründe sadece bir defa çiçek açan Agave bitkisi…

18 Tem 2019 - 14:59 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.