Uyuşturucu çetesi çökertildi!
İşyerlerinde Arapça kullanımı artıyor
Perşembe Pazarı’nda fiyatlar düştü
'Saflarımızı daha fazla sıklaştıracağız'

Anket

Kocaeli'nde halkımız için yapılan sosyal faaliyet alanlarını yeterli buluyor musunuz?
  • Hayır
  • Evet
  • Fikrim yok

E-Bülten

Email

Sitemizin yeniliklerinden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

Sağlık

‘Şarbonun sebebi dışa bağımlılık’

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sema Olkun Kopal, son günlerde gündemden düşmeyen şarbon hastalığının sebebinin ette dışa bağımlılık olduğun söyledi

5 Eylül 2018 Saat: 11:37
‘Şarbonun sebebi dışa bağımlılık’
‘Şarbonun sebebi dışa bağımlılık’

Ayşe AYDIN - Şarbon hastalığının ne olduğu ve nasıl bulaştığını hatırlatarak sözlerine başlayan Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sema Olkun Kopal, “Koyun, inek, keçi, deve gibi otçul hayvanlarda görülen ve insana da bulaşabilen ve zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalığa Bacillus anthracis ismi verilen sporlu bir bakteri neden olmaktadır. Sporlu bakteriler dış koşullara çok dayanıklıdır, yıllarca hastalık yapma potansiyelini muhafaza edebilir. Hasta hayvanın derisi, postu ya da yünü ile temas etmek, şarbon basili bulaşmış etlere temas etmek, yemek ya da şarbon sporlarını solumak hastalığa neden olur” dedi.

HASTALIK NASIL YAYILIR?

Hayvancılıkla uğraşanlar, besiciler, çobanlar, veterinerler, kasaplar arasında bu hastalığın daha sık görüldüğünü ifade eden Başkan Kopal, “Hastalık mikrobu vücuda girdikten sonraki 2 ile 7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Şarbon hastalığının deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olmak üzere üç farklı çeşidi vardır. Şarbon otçul hayvanlardan insanlara bulaşan ancak insandan insana bulaşmayan zoonoz bir hastalıktır. Hastalık hayvanlar arasında çok hızlı yayılır. Hastalığın görüldüğü sürünün çok sıkı bir şekilde karantinaya alınması gerekir. Hastalık etkeni kolayca toprağa karışabilir, rüzgâr ve yağmur suyu gibi etkenlerle başka bölgelere rahatlıkla taşınabilir” dedi.

‘SİSTEM ZAAF İÇİNDE’

Sözlerini sürdüren Kopal, “Hayvan sürülerinin düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçtiği, aşılama hizmetlerinin periyodik olarak yapıldığı ülkelerde şarbon hastalığına rastlanması çok enderdir. Ancak uzunca süredir ülkemizde uygulanmakta olan dışa bağımlı tarım ve hayvancılık politikaları ciddi gıda güvenliği sorunlarına neden olmaktadır. Ülkemizde şarbon hastalığını kontrol etmek ve tüketicilerin gıda güvenliğini sağlamaktan sorumlu kurum Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. Şarbon mikrobu gerek hayvan sağlığı gerekse insan sağlığı açısından tehlike oluşturan etkenlerden biridir. Ancak bu sistem ülkemizde artık zaaf içindedir” diye konuştu.

‘MUAYENELER YETERSİZ’

Şarbon tehlikesinin önüne geçecek sistemin ya kapatıldığını ya da tasfiye edildiğini belirten Kopal, “Dolayısıyla şu sıralar yaşanan şarbon salgını da bu tasfiyenin olumsuz bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumdan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ülkemize ithal edilen hayvanlarda yeterli ve gerekli hayvan sağlığı muayenelerini yapmadığı anlaşılmaktadır. Bu sorumsuzluk halk sağlığını tehlikeye atmıştır. Tarım Bakanlığı şarbon konusunda ortaya çıkan ihmallerin bir numaralı sorumlusudur. Kamuoyunun bilgi edinme hakkı çerçevesinde, konunun muhatabı olan Tarım ve Orman Bakanlığı kamuoyunda oluşan kaygıları gidermek için şarbon vakalarıyla ilgili olarak yaptığı çalışmaları kamuya açıklamalı, örtbas etmeye çalışmamalıdır” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Çağdaş Kocaeli Gazetesi | Kocaeliden dünyaya Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑