Anket
Kocaeli'nde halkımız için yapılan sosyal faaliyet alanlarını yeterli buluyor musunuz?
  • Hayır
  • Evet
  • Fikrim yok

E-Bülten

Email

Sitemizin yeniliklerinden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

Güncel

Söz sırası bu kez Altınten’de

Kocabayramlar Kültür Platformu’nun 7. konuşmacısı İlknur Altınten oldu. Altınten, ‘Gastronomi Tarihi ve Önemi’ konusunda bilgi verdi

17 Ağustos 2019 Saat: 13:23
Söz sırası bu kez Altınten’de
Söz sırası bu kez Altınten’de

Kandıra’nın Çakırcaali Divanı Kocabayramlar Köyü’nde gerçekleşen programda konuşan Anadolu Üniversitesi AÖF Aşçılık Bölümü 2.sınıf öğrencisi İlknur Altınten, ‘Gastronomi Tarihi ve Önemi’ konusunda bilgi verdi. Ahsen Okyar’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, İzmit Fevziye Camii’nin emekli müezzin kayyumu Ahmet Görgün Küçük, okuduğu Kur’an sonrasında Kocabayramlar’dan ebediyete intikal edenler için dua ve niyazlarda bulundu. Ardından mikrofonu alan İlknur Altınten, komşularının Kurban Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başladı. Altınten, “Her insan beslenmek zorundadır. Beslenme, insanların temel ihtiyaçlarından biridir.
GASTRONOMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Yeme içme bilimi anlamına gelen gastronomi beslenme ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkan bir kavramdır. Ülkemiz mutfak zenginliği ile ön plana çıkan bir ülke olmasına rağmen halk arasında gastronomi kelimesi bilinmemekte ve gastronomi alanındaki zenginliklerden halkın dahi haberi olmamaktadır” dedi. Sözlerine devam eden Altınten, “Yunanca ‘gastèr’ mide, ‘nomos’ ise yasa anlamına gelir. Bu iki kelimenin birleştirilmesiyle oluşan ‘Gastronomie’ kelimesi ise mide yasası yani yeme-içme bilimi anlamına gelmektedir. Bu teriminin halk tarafından bilinir hale gelmesi ve kullanılmaya başlanılması ise on dokuzuncu yüzyılda Fransa’da gerçekleşir. Her ülke kendi tarihine bağlı olarak gastronomiyi kendine göre şekillendirmiş, kendine göre tanımlamış ve kendine göre yönlendirmiştir.
‘BESLENME HAYATIMIZIN BİR PARÇASI’
Bir ülkenin veya bölgenin mutfak kültürünü etkileyen bir diğer faktör ise o ülkenin tarihi boyunca geçirdiği işgaller, yaptığı savaşlar, hatta o bölgede kurulan ilk uygarlıklara kadar uzanan tarihidir. Sonuç olarak gastronomi tarih boyunca her zaman yaşamımızın bir parçasıydı ve gelecekte de insan beslenmeye ve besine muhtaç olduğu sürece hayatımızın önemli bir parçası olarak karşımıza çıkmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. İlknur Altınten’in konferansına kardeşi Mustafa Nevzat, İlaç Sanayii A.Ş. Çayırova Şekerpınar’daki Hammadde Üretim Tesislerinde ustabaşı olarak çalışan İlker Altınten, Baykara Teknik Makine’nin sahibi Hasan Baykara, işadamı Erhan Bayram ve Ergün Bayram, Kandıra Sağlık Grup Başkanlığı emekli personeli Fevzi Genç,Akçelik Vagon ve Lokomotif Bakım, Onarım, Modernizasyon Tesisleri Müdürü Vedat Baykara, Erdek’te yaşayan Türk Silahlı Kuvvetleri emeklisi Fuat Akçan ile çok sayıda Kocabayramlar sakini katıldı
İKRAM KAZANDA PİŞEN MISIR VE KARPUZ
Romanya’nın Timisoara Şehrinde çalışan Çevre Mühendisi Faik Özgün Sözer ile eşi KOÜ İşletme Fakültesi Mezunu Çağlayan Sözer birlikte, İzmit Özel Marina Vizyon Kız Öğrenci Yurdunda çalışmakta olan İlknur Altınten’i tebrik ederek, plaketini sundu. Toplantıya katılanlara Hasan Altınten’in tarlasından toplanan ve kazanda pişen taze mısır ile Nazmi Aydın’ın bahçesinden kopartılan yerli karpuz ikram edildi. Azem Sağlık’ın semaverlerde demlediği çaylar keyifle yudumlandı.

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

Söz sırası bu kez Altınten’de

Romanya’da çalışan Çevre Mühendisi Faik Özgün Sözer ile eşi Çağlayan Sözer birlikte İlknur Altınten’e plaketini takdim etti.

Söz sırası bu kez Altınten’de

Çakırcaali Divanı Kocabayramlar Köyü’nde gerçekleşen programa çok sayıda davetli ve köy sakini katıldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haber - Çağdaş Kocaeli Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑