Projeler, Doğan’ın takibinde

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, restorasyon çalışmasının devam ettiği Yeni Hamam ile Akçakoca meydan düzenlemelerini denetledi

Doğan ilk olarak Sırrıpaşa Caddesi başında bulunan ve yaklaşık 15 yıl önce üzerine 7 katlı apartman yapılan 18.yy.dan kalma tarihi Yeni Hamam’daki çalışmaları inceledi. İlgililerden çalışmaların durumu hakkında bilgi alan Başkan Doğan, daha sonra Akçakoca Mahallesi’ne geçerek buradaki meydan düzenleme çalışmalarını takip etti.

‘TARİHİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAK GÖREVİMİZ’

Yaptığı incelemelerden sonra açıklamada bulunan Doğan, “Göreve geldikten sonra yok olmaya yüz tutan Ata yadigarı eserlerimize sahip çıkmaya başladık. Bu eserlerin gelecek nesillere aktarılması için hızlı bir şekilde projeler hazırlayıp gerekli yasal izinleri de alıp restorasyon çalışmalarına başladık. Şimdiye kadar onlarca, cami, hamam, konak ve çeşmenin restorasyonunu tamamladık ve halen restorasyon çalışması devam eden eserlerimiz var. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum, eskiden Ata yadigarı değerlerimize sahip çıkılmamış. İzmit tarihi eserler bakımından oldukça zengin bir kent. Roma, Bizans, Osmanlı döneminden kalma birçok yapı ilgisizlik yüzünden yok olmuş. Bunlardan en dramatik olanlardan biri de 50. Yıl Cumhuriyet Orta Okulu karşısındaki Yeni Hamam. İstanbul’daki Sultan Ahmet Hamamı gibi sanatsal içerikleri olan mimari özellikleriyle önemli bir eser olan Yeni Hamamın üzerine bina bile yapılmış. Hamamın yarısı binanın altında, yarısı dışarıda. Biz, hamamın yapılışından bu yana ilk kez restorasyon çalışmasını başlattık. Çalışmaları bir an önce tamamlayıp burayı sosyal, kültürel, sanatsal etkinliklerin yapıldığı bir yer olarak halkımızın hizmetine sunacağız. Ayrıca bölgedeki Kapanca Sokak, Akçakoca, Sırrıpaşa Caddesinde de sokak iyileştirme çalışmaları devam ediyor. İnşallah bu çalışmaları da yakında bitirmiş olacağız. İzmit Belediyesi, Ata yadigarlarına, tarihine sahip çıkan bir belediyedir. Bu konuda verdiğimiz her sözü yerine getiriyoruz. Tarih Koridoru Projemiz, İzmit’in tarih, turizm kenti olmasında çok önemli bir yer tutuyor. Yakında bu proje de tamamen bitmiş olacak” dedi.

‘ÜSTÜ BİNA ALTI HAMAM’

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın büyük çabaları sonunda restorasyon çalışmasının başlatıldığı Yeni Hamamın 18.yy’da yapıldığı tahin ediliyor. Tarihi hamam İzmit Belediyesi tarafından 2013 yılında istimlak edildi. Yeni Hamam’ın restorasyon çalışması yıl sonuna kadar tamamlanacak ve yaklaşık 900 bin Liraya mal olacak.

TARİH CANLANACAK

İzmit’in en eski ve Osmanlı döneminden kalma eserlerin çoğunlukta olduğu Akçakoca Mahallesi’nde de çevre düzenleme çalışmaları yaklaşık 5 ay önce başlamıştı. Yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olacak çalışmalarda ünlü sanatçı Cahide Erelin tarafından tasarlanan Akçakoca Mahallesi Kuruluş Yolculuğu Sanat çalışmaları da yer alıyor. Akçakoca Meydanı çevresinde sivil mimari örneklerin yanı sıra Kuzeyinde Osmanlı dönemine ait Akçakoca Dere Cami ve Süleyman Paşa Hamamı bulunuyor. Tarihi yapılar arasından yamaca doğru uzanan yol, Kale İçi bölgesinin içerisinden geçerek Şehitlik Korusuna kadar uzanıyor. Bu nedenle Akçakoca Meydanı, Tarih Koridoru boyunca yapılacak turistik gezilerin dinlenme mekanı olarak kullanılacak. Açık hava müzesi niteliği taşıyacak alanın duvarlarına İzmit’in tarihinden gelen kültürel yapısına  uygun sanat panoları ile Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Orhan Gazi, Haymana Hatun gibi önemli şahsiyetlerin rölyef, baskı ve öğütlerine yer vererek toplumsal bilinçlenmeyi, geçmişi bir görsel tarih olarak gelecek nesillere aktaracak çalışma yapılıyor.

25 Eyl 2016 - 11:55 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.