‘Suya %35 indirim mümkün değil’

Yılın ilk meclisinde vatandaşların yararına suda indirim isteyen CHP’li gruba Başkan Karaosmanoğlu, “Suya TEFE-TÜFE oranında yapılan yüzde 23 zammı geri çektik. Yüzde 35 indirim mümkün değil” dedi

‘Suya %35 indirim mümkün değil’
Haber albümü için resme tıklayın

Ayşe AYDIN - Yılın ilk meclisinde vatandaşların yararına suda indirim isteyen CHP’li gruba Başkan Karaosmanoğlu, “Suya TEFE-TÜFE oranında yapılan yüzde 23 zammı geri çektik. Yüzde 35 indirim mümkün değil. Her yıl TEFE-TÜFE oranında zam yapıyoruz” dedi

KBB Ocak ayı meclisi dün Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yılın ilk meclisine Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlık yaparken mecliste 95 madde görüşüldü. CHP’li grup, Başiskele’de park ve konut alanları yolla ilgili düzenleme, Dilovası Kayapınar Mahallesi’nde bulunan ticari-konut alanlar gibi birkaç maddeye tepki gösterdi.

DİLOVASI’NIN ASFALT TARTIŞMASI CHP’li Meclis Üyesi Dilek Tan, “Dilovası Bağdat Caddesi’nde (belediyenin önünden geçen cadde) kaç km’lik yol yapıldı? Kaç ton asfalt kullanıldı? Vatandaşların dökülen asfaltla ilgili kaygısı var. Dökülen asfaltın bozulduğu yönünde şikayetler var” dedi. Başkan Karaosmanoğlu, “Eğer asfalt bozulduysa teknik arkadaşlarımız ilgilenecektir” dedi. Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar ise konuyla ilgili “Ana caddede asfalt atıldıktan ertesi gün yağmur yağdı. Arkadaşlarımız bozulan yeri hemen onardı” dedi.

CHP’LİLER İNDİRİM İSTEDİ BAŞKAN VERMEDİ

CHP grubu “İçme suyunda yüzde 35 indirim talep ediyoruz. Su indiriminin Kocaeli halkına fayda sağlayacağını düşünüyoruz” diyerek konuyla ilgili önerge verdi. Karaosmanoğlu ise “Bu İSU Genel kurulunun görevi. Mevzuat olarak bunu gündeme alamayız. Yuvacık Barajı’na her ay su gelirimizin yarısından daha fazla borç ödüyoruz. Türkiye’nin en yüksek maliyetli suyunu İzmir’den, Eskişehir, İstanbul ve Sakarya’da indirimli veriyoruz. Suya TEFE-TÜFE oranında yapılan yüzde 23 zammı geri çektik. Yüzde 35 indirim mümkün değil. Her yıl TEFE-TÜFE oranında zam yapıyoruz” dedi.

‘GİDERAYAK YAPSAYDINIZ’

Konuyla ilgili söz alan CHP’li Meclis Üyesi Engin Taşdemir, “Bu kararı büyükşehir meclisinde alabilirsiniz. İndirim kararını nereden aldınız. Kamuoyunu yanıltmayın. Bu fiyatın üzerine nasıl indirim yaptınız bizim neden haberimiz yok. Toplumun sizi hayırla yad etmesi için giderayak bu indirim kararını almanızı isterdim” diyerek tepki gösterdi. Öte yandan Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığı’nın belediyenin 2018 yılı denetim komisyonunun kurularak komisyona Hasan Numan Tonka, Cafer TeyyarDemirdaş, Berna Abiş, İrfan Kurt ve Abdulkadir Honca’nın seçilmesi için meclis üyeleri oy kullanıldı. Tonka 62, Demirdaş 62, Abiş 62, Kurt 61, Honca ise 60 oy aldı.

‘KEYFİ KAMULAŞTIRMA YAPILAMAZ’

15. maddede söz alan CHP’li Meclis Üyesi Orhan Tanış, “Başiskele’de park ve konut alanları yolla ilgili düzenlemeler yapılıyor. Konut parselleri park alanları parselleriyle oynanarak değişiklik yapılıyor. Bu ancak kamusal yararlarda yapılabilir. Yolla ilgili değişiklikte sorun yok. Ancak buradaki park alanlarının formuyla oynanıp yerleri değiştiriliyor. Biz burada park alanlarının oynanmasına karşıyız” dedi. Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ise “Bakanlıkça onaylı zemin etüdü plana işleniyor. Gereksiz yere kamulaştırmaların önüne geçiliyor” dedi. Madde oy birliği ile kabul edildi.

‘BAYRAMOĞLU’NDA EMSAL ARTIRIMI VAR MI’

CHP’li Orhan Tanış, 21. Maddeyle ilgili söz alarak “Darıca Bayramoğlu’nda 390 dönüm arsa bulunuyor. Bu bölge, BDDK’nın elindeyken emsal oranları 0-50, 0-80 ve 1,20, kat adedi ise 3’tü. Bu planlama bölgesiydi satıldıktan sonra emsal bedelleri artırıldı. Arazinin bedeli 4-5 kat artarak haksız kazanç elde ediliyor. Kentin yüksek kesimlerinde toplumdan ayrı bir kesim oluşturmak vatandaşları ayrıştırmaktır. Bu tür projeler kentin dışında uygulanmalıdır. Bu bölgenin devletin elinden çıktıktan sonra özel bölge ilan edilmesini nasıl açıklayacaksınız. Bu alanda kamusal bir zarar oldu mu” diye sordu. Başkan Karaosmanoğlu CHP’li Tanış’a “Proje, zaten kentin dışında uygulanıyor. Orada sahil yapımı, okul spor salonu ve marina yapımı var. Bana göre harika bir proje” diye cevap verdi.

‘DOĞU YAKASINA DOĞALGAZ’

Derince ve Gölcük İlçeleri arasında yapılması planlanan İzmit Körfezi geçişine ait deniz dibi doğalgaz boru hattı ile Başiskele, Gölcük ve Karamürsel ilçelerinin evsel ve serbest tüketicilerine kesintisiz ve güvenli doğal gaz arzı sağlanacak. Proje kapsamında konut ve ticari tüketicilere kesintisiz ve güvenli doğalgaz arzını sağlamak için yaklaşık 7 Bin 700 metrekare, 2 Bin metresi deniz olmak üzere toplam 9 Bin 700 metre çelik doğal gaz boru hattı ile İzmit Körfezi'nin iki kıyısı birbirine bağlanmış olacak. Ayrıca deniz giriş ve çıkış noktalarına yapılacak SCADA sistemli vana odaları ile gaz akışı veya kesimi otomatik olarak yapılarak sistem güvenliği sağlanarak doğal gaz akışı kontrol altında tutulacak.

‘BİOENERJİ TESİSİ YAPILACAK’

Dilovası Kayapınar Mahallesi’nde bulunan ticari-konut alanıyla ilgili konuşan CHP’li Orhan Tanış, “2003 yılında ticaret alanıydı. Daha sonra konut alanı olarak planlandı. Belediye imar verip vatandaşa satıyor. Vatandaş da bina yapmak istediğinde alan ticari olarak görünüyor” dedi. Madde, oy birliğiyle kabul edildi. Orhan Tanış, “Gebze Tavşanlı Mahallesi’nde 75 Bin metrekarelik alanda bioenerji tesisi (odun talaşından enerji üreten bir tesis) yapılmak isteniyor. Burada bulunan iletme kendi arazisi içinde yapsa itirazımız olmayacak. Kendi atıklarını bertaraf edip kendi kullanacak. Bunun devlete ait orman arazisinin tahsis edilip kullanılmasını uygun bulmadık” dedi. Başkan Vekili Zekeriya Özak, “Burası orman arazisi değil” dedi. Madde oy birliğiyle kabul edildi.

SUMAE’YE İKİ ARAÇ

Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, “İzmit Kuruçeşme Hatipköy’deki mezarlık doldu. Kuzeyde yer alan 55 dönümlük arazinin 45 dönümü şahsın, 10 dönümü hazinenin. Buranın ilgili bakanlıklara gönderilmesi için kamu yararına karar aldık. İzmit’in mezarlığa ihtiyacı var” dedi. Madde oy birliği ile komisyona iade edildi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın, İzmit Körfezi’nin Balıklandırılmasına İlişkin Araştırma Geliştirme Projesi kapsamında projede kullanılan iki adet arazi aracı, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne (SUMAE) oy birliğiyle devredildi. Oy birliği ile kabul edildi. Bir sonraki meclis toplantısı 14 Şubat 2019 Perşembe günü saat 15:00’da yapılacak.

18 Oca 2019 - 10:55 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.