Tarhan, ‘30 yıllık zehir sorununda sona gelindi’

CHP Sanayi Komisyonu sözcüsü ve CHP Milletvekili Tahsin Tarhan, Derince‘de yaklaşık 30 yıldır bertaraf edilmesi beklenen atıkları sorduğu önergesine gelen yanıtları paylaştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tarhan’a verdiği cevapta toplam 2 bin 10 ton zehirli atığın 868,1 tonunun paketlenerek İzmit Alikahya’da kurulu olan İZAYDAŞ’a gönderildiği, bugüne kadar 314 tonunun bertaraf edildiği ifadeleri dikkat çekiyor.

‘90’LI YILLARDA ARENA PROGRAMINDA İZLEDİK’

90’lı yıllarda Uğur Dündar’ın Arena programında izlediğimiz atıkların hala tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Tarhan “Kullanımı bütün dünyada yasak olan, ülkemizde de 1985 yılında kullanımı yasaklanan DDT türevi, tonlarca BHC atığı aradan geçen 30 yıla rağmen hala üzerinde konuştuğumuz bir konu. Onlarca siyasetçi, bakan, milletvekili eskitmiş, yüzlerce vaade konu olmuş ama küçük bir bölümü haricinde imha edilememiş” dedi.

‘YÜKSEK MALİYETLER NEDENİYLE İNSAN HAYATI HİÇE SAYILMIŞ’

Yüksek maliyet nedeniyle yıllarca hiçbir sonuç alınamadığını söyleyen Tarhan “Bu işin içinde bir rant olmadığı için bu işe para ayrılamamış. 30 yıl boyunca bu atıklar yüzünden nasıl bir çevre zararına uğradık bilemiyoruz. Bu atıklar, tüm canlılar için yaşamsal sonuçlar doğuracak kadar tehlikeli. Kocaeli şehrimiz, insan hayatını tehdit eden bu atıklarla, 30 sene birlikte yaşadı. Konu ilgili birimlere her sorulduğunda ya cevap verilmedi ya çeşitli bahaneler öne sürüldü” dedi.

‘BİRLEŞMİŞ MİLLETLER PROJESİ İLE İMHA EDİLECEK’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuya ilişkin verdiği cevabı paylaşan Tarhan “Bakanlığın verdiği son cevapta sevindirici bir haber var. Bakanlık kontrolünde ve BM Kalkınma Programı (UNDP) uygulayıcılığında gerçekleştirilen bir proje ile 2020 yılı sonuna kadar imha işleminin tamamlanacağı ve süreçteki işlemlerin hem bakanlık hem de UNDP teknik ekibi kontrolünde gerçekleştirileceği açıklanmış. Umuyoruz ki proje planlandığı şekilde son bulur ve Kocaeli bu yıl artık bu zehirden kurtulur” dedi.

‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Ayrıca CHP Kocaeli Doğa Hakları İl İzleme kurulunun da konunun takipçisi olduğunu belirten Tarhan “Arkadaşlarımız da gereken çalışmayı yapıyorlar, sürecin tüm yönleriyle doğru yürümesi açısından gerekli başvuruları ve uyarıları yapıyorlar. Bu kadar uzun bir zaman kent gündemi işgal etmiş bir konuda Bakanlığın da olabildiğince çok paydaşı işin içine katmasını ve süreci şeffaf bir şekilde yürütmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizler de Mecliste bu sürecin yakın takipçisiyiz” dedi.

17 Oca 2020 - 17:17 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.