‘Uzun tatil ihracata olumsuz yansıdı’

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Haziran ayında ihracat 11,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzun bayram tatili ihracata olumsuz yansıdı. Uzun tatiller için gümrük ve limanların çalışma şartlarının değiştirilmesi gerek” sözlerini kullandı

‘Uzun tatil ihracata olumsuz yansıdı’
‘Uzun tatil ihracata olumsuz yansıdı’
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı KSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda Divan Başkanlığı’nı Hasan Tahsin Tuğrul yaptı. Toplantıya konuk olarak ise eski Büyükelçi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV) Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran ve TEPAV üyesi Taylan Kurt katılım gösterdi. Toplantıda TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran dijital çağda korumacılık ve ticaret konusunda yorumlarda bulunarak, Rusya, Çin, ABD ve Türkiye’nin dijital çağda nasıl politikalar uyguladığı hakkında bilgiler verdi. Uluslararası alanda büyük bir değişim yaşandığını belirten eski Büyükelçi Aran, dünya siyasetinde son yaşanan gelişmeler hakkında da konuştu.

‘DIŞ TİCARET AÇIĞI 3.2 MİLYAR DOLAR’

Meclis toplantısında konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sözlerime her zaman olduğu gibi, ekonomik değerlendirmelerimle başlamak istiyorum. Haziran ayında İhracat 11,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzun bayram tatili ihracata olumsuz yansıdı. Uzun tatiller için gümrük ve limanların çalışma şartlarının değiştirilmesi gerek. Haziran’da 30 günlük ihracatın 20 güne sığdırılması gerekti. İthalat 14,3 milyar dolar, Dış ticaret açığı 3,2 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 77,7 bu rakam 2018 yılında yüzde 70,1 idi. Mayıs ayında yıllık cari açık 2,37 milyar dolara geriledi. Bir önceki yıl 57.9 milyar Dolar idi” açıklamasında bulundu.

‘SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 1,3 GERİLEDİ’

Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre; Haziran ayında İhracat 1,9 milyar Dolar, İthalat ise 2,8 milyar dolar oldu. Enflasyon verilerine baktığımızda Haziran ayında; TÜFE yüzde 15,72, ÜFE ise yüzde 25,04 oldu. Yaz aylarının başlaması ve döviz kurlarındaki artışın geri çekilmesiyle enflasyonda gerileme oldu. Temmuz, Ağustos ve bilhassa Eylül ayında gerilemeler bekliyoruz. Sanayi üretimi Mayıs ayında yıllık yüzde 1,3 geriledi” diye konuştu.

İSO ANKETİNDE 55 KOCAELİ’Lİ FİRMA

Zeytinoğlu konuşmasının devamında, “İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinde 2018 yılında 55 firmamız yer aldı. 2017 yılında bu rakam 56 firmaydı. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 38’dir. Firma merkezleri farklı illerde olduğu için. 55 firmanın 6 tanesi meclis üyemiz, 6 tanesi meslek komitesi üyemizdir. Buradan tüm firmalarımızı kutluyoruz” şeklinde konuştu.

‘İŞSİZLİK ORANINDA MEVSİMSEL GERİLEME’

“İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 13 oldu” diyen Zeytinoğlu, “Bir önceki yıl yüzde 9,6 idi. Mevsimsel gerileme oldu. İstihdamı, ağırlıklı olarak turizmden dolayı hizmetler sektörü sağladı. Sanayi sektörünün toplam istihdamdaki payının artması sevindiricidir. Sezonsal olarak ve ekonomideki toparlanmanın da etkisiyle işsizlik oranındaki gerileme devam edecektir” ifadelerini kullandı.

‘GELİR ARTIŞI ENFLASYONUN ALTINDA KALIYOR’

“Genç nüfus yüzde 23,4’tür. 18-24 yaş grubu 8 milyon gencimiz var” diyen Zeytinoğlu, “Ekonominin ihtiyacı olan alanlarda meslek edindirmek gerekiyor. Bütçe Haziran ayında 12,05 Milyar TL oldu. Bütçe giderleri - yüzde 12.5, bütçe gelirleri ise + yüzde 7.6’dır. Buna rağmen açık verdik. İthalatın azalmasıyla, ithalattan alınan vergilerdeki gerileme ile gelir artışımız enflasyonun altında kalıyor. Bu nedenle açık veriyoruz” dedi.

‘YATIRIM İKLİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR’

Zeytinoğlu sözlerini, “11’inci Kalkınma Planı çerçevesinde bizi asıl ilgilendiren ve mutlu eden gelişme, doğrudan sanayi yatırımlarının ülkemize çekilmesi noktasında görüş oluşmuş olmasıdır. Bunun için her zaman dile getirdiğimiz yatırım ikliminin geliştirilmesi gerekiyor. Plan, hukukun üstünlüğü, güçlü demokrasi, sürekli geliştirilen temel hak ve hürriyetler üzerinde oluşmuş. Ve bunlar yabancı sermaye yatırımlarının ülkemize çekilmesi noktasında olmazsa olmazdır” şeklinde sürdürdü.

‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ASYA PAZARI DA GÖRÜLEBİLİR’

Zeytinoğlu sözlerinin sonunda şunları söyledi: “Ülkemiz 2004-2005 yıllarında yabancı sermaye yatırımlarını yıllık bazda 28 misli arttırabilme başarısını göstermişti. Benzer adımlara odaklanılarak tekrar yapılabilir. Hatta ABD ile de benzer bir entegrasyonu tamamlayabilmemiz önemli. ABD, pazar büyüklüğü olarak Avrupa Birliği’ne eşit büyüklükte bir pazardır. Bizim ticaretimiz, potansiyel büyüklüğüne göre çok az. Daha fazla pay alabiliriz. Önümüzdeki dönem yine benzer bir pazar olarak Asya’yı da görebiliriz” şeklinde sürdürdü. Kerim ÇELİK

17 Tem 2019 - 14:07 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.