Vatandaşın en çok sorduğu soru ‘Neden vergi veriyoruz?’

Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan herkes “neden sürekli vergi ödüyorum?” ya da “bu vergilerin sonu gelmeyecek mi?” gibi sorular soruyorlar. Neden vergi veriyoruz

Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan herkes “neden sürekli vergi ödüyorum?” ya da “bu vergilerin sonu gelmeyecek mi?” gibi sorular soruyorlar. Aslında sorular, verginin tam olarak ne olduğunun ve neden ödendiğinin bilinmemesinden kaynaklanıyor. Bu konuda her vatandaşımızın bilgilendirilmesi gerektiğini düşünerek vergi nedir, neden ödenir vb. bilgileri derledim. Vergi, kamu hizmetlerine harcanmak üzere devletin ve yerel yönetimlerin, yasalara göre doğrudan doğruya ya da kimi maddelerin, hizmetlerin fiyatları üstüne ekleyerek dolaylı yoldan yurttaşlardan topladığı paradır. Verginin zorunlu olması; anayasada yer almasından ve vatandaşlık görevi olmasından kaynaklanmaktır. Bu sebeple kimsenin vergi ödememe bir tercihi söz konusu değildir.

Vergi ödeme gücü

Kamusal hizmetlerin yerine getirilebilmesi için yapılacak harcamalarda vergiler, çok önemli bir mali kaynak oluşturuyor. Vergiler kişilerin ekonomik güçlerine bağlı olarak alınır. Vergi ödeme gücü olarak da ifade edilen bu güç, kişinin kendi gelir ve servetiyle orantılı olarak ödeyebileceği vergi miktarıdır.

Vergilerin alındığı yerlere göre vergi konusu ‘Gelir, Servet, Tüketim (harcama)’olarak üç başlığa ayrılır. Kişinin geliri, o kişinin vergi ödeme gücünü gösteren en önemli göstergedir. Geliri yüksek olan bir kişinin ödeme gücü, geliri düşük olan kişiye göre daha fazladır. Vergiyi doğuran olaylardan bir diğer unsur kişinin serveti de , büyüklüğüne ve çokluğuna göre kişinin vergi borcunu belirlemektedir. Harcamalar ise gerçekleştirildiği anda vergiye konu olur.

Peki  vergi nasıl ödenir?

Kişinin mali müşaviri tarafından düzenlenen beyanname karşılığında vergi dairesinden alınan tahakkuk fişiyle vergi ödenir. Tahakkuk fişiyle, banka şubelerinden, internetten ve vergi dairesinden rahatlıkla ödeme yapılabilir. Ayrıca tarihinde ödenmeyen vergi borcu var ise, vergi gecikme cezası olağan borca eklenir. Mali müşavirler kimse adına borç ödeyemez, yasaktır. Ülkemizdeki vergi çeşitleri; Gelir Kurumlar Vergisi , Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi , Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi şeklindedir. Komşu ülkelerimiz ve dünyada birbirinden farklı birçok vergi çeşidi olmasına karşın ülkemizde bu başlıklar altında vergiler tümünü kapsamaktadır.

07 Şub 2020 - 22:01 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Çağdaş Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Çağdaş Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Çağdaş Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Çağdaş Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.